Idag börjar sommaren

Jag har några favoritkommentatorer vad gäller sport.

Den självklare Lasse Granqvist var länge på Radiosporten, men numer frilansar han och kommenterar ofta i tv. Han är nog den som kan referera snabba händelseförlopp i ishockey och fotboll snabbast men ändå tydligt. Man kan bara imponeras av han rappa hjärna och dess direkta koppling till hans mun. Han är för mig en lika klassisk radioröst som Ulf Elving (Upp till 13, Efter tre etc) och Kjell Alinge i Eldorado. Sportexpressen gjorde en lång intervju med Lasse Granqvist och där berättar han bland annat att han var helt knäckt efter att ha sagt fel målskytt i en match.

 

En annan favorit är Kim Hartman som jag skrev om i min hyllning till snooker. Han kommenterar snooker i Eurosport och påminner mycket om Göran Zachrisson med sin ofta långsamma stämma och ibland filosofiska utläggningar. Mestadels är Kim Hartman tyst. Han vågar låta bilderna tala under flera minuter. Ibland analyserar han bara en stöt torrt och kärnfullt, framför allt i en jämn match. Under mindre spännande perioder kan han dock hålla långa utläggningar om något som en tittare undrar.

Igår kväll under vm-finalen började han referera hur det skulle kunna låta om han kom hem till frugan och berättade att han har blivit ovän med Arne. De hade ingen domare i sin snookermatch och Arne vägrade lägga tillbaka bollarna precis där de låg efter en felaktig stöt.

För några år sedan fanns en hemsida som samlade många citat av Kim Hartman. Nu hittar jag den inte, men nu för tiden gäller ju youtube, och där har någon samlat några sköna citat.

Under snooker-vm i år sparade jag själv några citat av Kim Hartman:

“3 5 blev 3 11 innan man hade hunnit doppa kakan i teet ungefär.” (Snooker uppfanns av en officer i Indien, och britterna dominerar nu snooker.)

“Allt flyger åt samma håll och demonerna sitter still och tittar på.”

“Kan en bit rund fenolplast verkligen ha telepatisk förmåga?” (Den vita bollen tog under många stötar precis rätt väg för spelaren.)

“De applåderna var inte mycket värda. Det var nog gratisbiljetter. Sponsorbiljetter som applåderade.” (Efter en stöt som började bra, men där vit till slut hamnade fel.)

“O´Sullivan får inte någon räkmacka i den här matchen. Den serveras inte så. Hårt bröd med smör.” (I sextonde framet i finalen mot Ali Carter.)

 

Göran Zachrisson ska självklart vara med i en sådan här lista också. Jag skulle kunna skaffa Viasat Golf bara för att lyssna på honom och koppla av till bilderna. Golf intresserar mig inte i övrigt, så jag har bara lite erfarenhet av Göran Zachrisson, men Aftonbladets Marcus Leifby hyllar honom.

 

Lasse Granqvist kan referera väldigt snabbt och Kim Hartman ingenting eller filosofiskt. Radiosportens Christian Olsson är på min topplista av en annan orsak. Hans bildspråk.

Jag har aldrig hört någon som kan improvisera metaforer och liknelser som han kan. I snabba spelsituationer hittar han på metaforer från helt andra ämnesområden. Hur kan hans hjärna så snabbt koppla ihop dem?

Christian Olsson har enligt mig skapat sportens motsvarighet till ranelidska.

Björn Ranelid har ju spelat fotboll i Allsvenskan och är fortfarande intresserad av fotboll, men mindre än förut. Tänk vilken poesi att höra de två kommentera en fotbollsmatch tillsammans!

Jag lyssnade mycket på Radiosporten under fotbolls-vm 2010, och framför allt när Christian Olsson kommenterade. Ibland bara skrattade jag åt hans fantastiska språk:

“…står och tittar som käppar i en slalombacke som Ingemar Stenmark ju en gång i tiden gjorde.”

“…precis som en vältränad antilop flyr från ett lejon som inte är tillräckligt hungrigt.”

“Det känns som att danskarna går och tänker på statisk elektricitet och turistmage och såna problem.”

“…lägger upp bollen noggrant som en parkeringsvakt vaktar sin fyrkantiga ruta.”

“… när Anders Svensson sköt frisparkar i krysset som om det vore ärter med fläsk.”

 

Enligt min räkning börjar sommaren 1 juni, men igår kväll fick jag lära mig annat av Kim Hartman. Det var tjugonionde framet i vm-finalen, och Ronnie O ‘Sullivan gick mot seger med 18-11. Kim Hartman citerade en tittares sms och förtydligade med sin egen uppfattning:

“Dagen efter vm-finalen börjar sommaren.”

 

 

Tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>