Jag har en godkänd hobby

Många arbetar heltid och har samtidigt en hobby. Sedan åtta år spelar jag i ett rockband, och vi har stundtals repat två gånger per vecka och haft en spelning per månad. Under åren 2005-2009 tog det alltså åtminstone sex timmar per vecka av min fritid, och ändå lyckades jag förvärvsarbeta heltid.

Nu när jag är arbetssökande vill A-kassan veta hur många timmar per månad jag har jobbat med bandet de senaste tolv månaderna, och hur mycket jag har tjänat. Vi arbetar ideellt kan jag avslöja. Alla pengar stannar i bandets kassa för eventuella kostnader.

A-kassan krävde ”Arbetsintyg för företagare/näringsidkare” av mig eftersom bandet har en ekonomisk förening. Det är fyra ark att fylla i. Dessutom skickade jag ”Begäran om utlämnande av uppgifter” till Skatteverket. Därmed gav jag Skatteverket tillåtelse att meddela A-kassan hur mycket jag har tjänat genom bandet. Den första bunten papper fick jag förstås backning på, jag korrigerade och brevbärarna fick ytterligare arbete.

Politikerna som styr över A-kassan vill säkerställa att min hobby i ett rockband inte hindrar mig att ta ett lämpligt heltidsarbete. Som om jag skulle tacka nej till ett heltidsjobb för att jag hellre vill arbeta ideellt med min hobby. ”I värsta fall måste du sluta spela i bandet, men det kan vi ju inte riktigt kolla.” sa en hjälpsam handläggare på A-kassan när jag försökte förstå allt detta.

Nu har A-kassan beslutat att mitt arbete i bandet är en bisyssla, och därför inte påverkar min rätt till arbetslöshetsersättning. Jag får alltså fortsätta att rocka medan jag letar jobb.

Men A-kassan har också slagit fast att jag max får arbeta högst 1 timme och 54 minuter per vecka i genomsnitt i bandet. Så mycket har jag i ”Arbetsintyg för företagare/näringsidkare” intygat att jag har arbetat i företaget under de senaste tolv månaderna. Om jag arbetar mer än så är det viktigt att jag delger a-kassan det. Jag får ju inte roa mig för mycket när jag är arbetssökande.

 

Politikerna vill att arbetssökande verkligen söker arbete och kan ta arbete medan de får A-kassa. Det förstår jag. Bisysslor i företag kan de ju kolla genom intyg och register, men hur gör de med alla som har hobbys utan företag?

Jag kan tänka mig att många som är arbetssökande passar på att göra allt det där de inte hann medan de arbetade. Fixa trädgården, gymma, sortera fotografier, renovera hemmet, resa, städa garaget och se de där tv-serierna som alla snackade om för några år sedan.

Det kan man inte gärna intyga till A-kassan.

 

Fotnot:
Jag spelade i Loveman från 2004 tills vi lade ner 2009. Nu spelar jag i Radiofox.

Uppdatering, 22 maj: Nu har jag ett heltidsjobb, så nu får jag även jobba ideellt med bandet hur mycket som helst. Hädanefter slipper jag alltså gå en timme tidigare från repetitionerna.

 

 

Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>