Lyxproblem ger lyckorus

Om jag tidigare hade tagit del av hur viktigt armhålehår plötsligt hade blivit, då hade jag tidigare fått det lilla lyckoruset. När jag ser ett sådant starkt engagemang för en så obetydlig fråga inser jag återigen hur bra mitt liv är både privat och i ett större sammanhang. Då blir jag lycklig för en kort stund. Då vill jag springa ut på ängarna som en yster häst om våren.

Eftersom jag var utrikes 13-20 mars missade jag då debatten om armhålehåret i Melodifestivalen. Därför kom mitt lyckorus inte förrän 21 mars. Ett annat exempel på starkt engagemang för något obetydligt var Stockholm Citys artikelserie i oktober 2007 och efterföljande diskussioner på Flashback om huruvida män ska sitta eller stå när de kissar.

Jag tar sådana här diskussioner som bevis på att Sverige är fantastiskt!

Sverige är näst bäst i världen på IT, och bara 1100 företag och hushåll saknar bredbandsuppkoppling. Dessutom satsar regeringen 495 miljoner kronor på att bygga ut bredbandet till områden där bredbandsbolagen inte finner det lönsamt.

Därtill har vi reklamfri och oberoende tv som bland annat producerar Melodifestivalen vars final under de senaste tio åren har varit det mest sedda tv-programmet och i år underhöll nästan halva Sveriges befolkning.

Att bensinen blir dyrare och dyrare tycker många är ett stort problem, trots att vi har råd att överhuvudtaget äga och köra bilar. Vi klagar på att vädret är dåligt fastän det är omväxlande och vi därmed aldrig drabbas av torka och sällan av översvämningar. Vi sitter vid våra – relativt till våra inkomster – billiga laptops och upprörs när internetuppkopplingen tillfälligt pausar trots att vi har (eller i alla fall år 2006 hade) det billigaste bredbandet i världen.

Vi har rent vatten i kranar i våra hem och slipper därmed gå iväg till en brunn och bära hem vatten. Vi har till och med så bra tillgång på rent vatten att vi spolar bort vår avföring med fullt drickbart vatten.

 

Vad gör en människa lycklig?

För mig är det viktigt att jag känner mig trygg i min vardag, alltså att människor omkring mig är snälla mot mig, att jag är frisk och har ett hem och goda relationer. Sverige var senast i krig för nästan 200 år sen och jag känner mig trygg i det svenska demokratiska samhället, vilket bidrar till min egen lycka.

Enligt många studier finns några grundläggande omständigheter som bidrar till människors lycka. De faktorer som man till hög grad själv kan påverka är att vara frisk, motionera, ha ett kreativt arbete och bra relationer. De mer samhälleliga omständigheterna är att leva i en rik demokrati där människor har förtroende för varandra.

Jag tror att de sistnämnda förhållandena lätt glöms bort när man tänker på den personliga lyckan och man fokuserar på sin egen livssituation. Om ens regering dödar sin egen befolkning som nyligen i Syrien tror jag det är lite svårare att vara lycklig över att man har en hustru eller kan ta en joggingrunda.

 

Sverige ligger på elfte plats i Välståndsligan och för att parafrasera Svenska Dagbladet:

Om vi inte hade uppnått ett materiellt välstånd där basbehoven är väl tillgodosedda, hade vi inte engagerat oss i en kvinnas armhålehår.

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *