Mindful sportupplevelse

Jag har aldrig varit intresserad av att titta på matcher utan något lag jag hejar på. Så roligt är det inte att se en fotbollsmatch med vanligtvis max tre nätrassel eller Formel 1 som går runt runt i några timmar. Men för några år sedan upptäckte jag en sport som jag kan njuta av på tv helt oberoende av vem som spelar. I slutet av april och början av maj varje år lägger jag mig gärna behagligt tillrätta i soffan och kopplar av till snooker.

Snooker är enligt mig den vackraste sporten att titta på. Spelplanen med knallgrön yta och bollar i olika färger, stiliga män i skjorta, väst och fluga som långsamt går runt bordet eller sitter stilla. Domaren i stram hållning och kostym går runt bordet, lägger tillbaka bollar och säger poängen. Leenden och andra känsloyttringar är sällsynta och diskreta, och interaktion med motspelaren sker i stort sett bara före och efter matchen.

En annan anledning till min fascination är överskådligheten. Jag ser hela tiden hela planen och alla bollar, och kan snabbt bilda mig en uppfattning om hur spelaren kan spela. I högra miljön kan han göra den röda, och sen gå ner på svart och röd i hörnhålet. Men sen blir det svårare eftersom sista röda ligger nära vänster långvall. Hur kan han lösa det?

Snooker påminner på det sättet om curling.

När jag ser sport vill jag att kommentatorn emellanåt förklarar spelet, men samtidigt kan hen ju inte hela tiden förklara allt som för en nybörjare. Kim Hartman som kommenterar snooker i Eurosport löser det genom att inte säga någonting. Visst pratar han ibland, men det är sällan och ännu mer sällan i ett jämnt frame. Ibland säger han något spydigt, beklagar sig å spelarens vägnar, eller börjar dra en lång historia om när dessa spelare möttes i vm för fyra år sedan, eller hur det ser ut på juniorsidan i Sverige. Men det gör han bara i pauserna.

Eftersom han nästan alltid är tyst blir det för mig ännu mer rofyllt att titta på. Jag kan själv filosofera över hur spelarna vill spela, och hur jag själv skulle försöka spela om jag kunde. Det är dock önsketänkande. Visst har jag spelat biljard några gånger, men snooker är väsentligt svårare. Bordet är mycket större (360 x 180 cm) och hålen mindre, vilket inte riktigt framgår i tv-rutan.

Snooker ser tråkigt ut för den som inte förstår spelet men det händer mycket hela tiden. Antingen sänker spelarna en eller flera bollar på rad, eller så spelar de taktiskt defensivspel. Förutsättningarna förändras efter varje stöt, och den som inte stöter för tillfället brukar knappt bry sig om att titta. När han ska stöta kommer bollarna ändå ligga på ett annat sätt, så det är bara slöseri med tankekraft att planera sin stöt.

Jag tycker inte det är jätteroligt att se när en spelare rensar bordet och dominerar, även om jag förstås blir imponerad om någon gör ett century (minst 100 poäng). Jag vill ha spänning, osäkerhet, ett uppgivet stön från en spelare som har missat i slutet av ett jämnt frame.

Framför allt tycker jag det är intressant att se defensivspel. Då inser spelaren att han inte kan lösa problemet och han lämnar över det till motståndaren. Bara träffa en röd boll och placera vit boll så svårt som möjligt för motståndaren, gärna bakom en färgad boll. Så kan de hålla på många stötar och bara försvara sig. Det är taktik.

Snooker är ofta långsamt och rogivande, vilket emellanåt är nödvändigt för mig. Jag kopplar av och bara njuter av den vackra planen, taktikspelet, tystnaden, de stiliga kläderna och det lugna tempot.

 

Fotnot:
Reglerna är i grunden enkla. Man ska med den vita köbollen träffa och sänka varannan röd boll och varannan färgad boll. Röd boll ger 1 poäng, och de färgade ger från 2 till 7 poäng. Röda bollar stannar i hålen men de färgade lägger domaren tillbaka på sin prick på bordet. På så sätt är maxpoängen i ett frame 147. Vm-finalen spelas i bäst av 35 frames och pågår i två dagar.

Världsmästerskapen spelas sedan 1977 alltid i The Crucible Theatre i Sheffield och finalen avgörs varje år den första måndagen i maj. I år avgörs den alltså samtidigt som Sverige spelar mot Danmark i ishockey-vm. Jag kommer att se snooker.

Snooker-regler på Wikipedia.

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Mindful sportupplevelse

  1. Pingback: Idag börjar sommaren. | Jens Öström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *